Tudományos kutatások az Acaival

Antioxidáns-hatás

Dr. Susanne Talcott a Texas A&M Egyetem táplálkozás és élelmiszer tudományi szakának kutatója férjével, a Floridai Egyetemen professzorával, Stephen Talcottal egyetemben dokumentálta először az acai bogyó hatásait. “Még csak most kezdjük el megérteni az acai bogyó komplexicitását és egészségjavító hatásait...” – nyilatkozták 2001-ben Dr. Talcotték.

A csapat 2001-ben kezdte el tanulmányozni az acai bogyót és 2004-ben publikálták azt a  beszámolójukat, ami még mindig nagy hatással van az acaival kapcsolatos kutatásokra. A „kutatópár” értékelte a bogyót antioxidáns -és tápanyagtartalom szempontjából. Dr. Talcotték arra a következtetsére jutottak, hogy, az acainak valóban egyedülálló az antioxidáns tartalma.

Talcotték figyelme ezután az acai bogyóban lévő hasznos tápanyagok emberi szervezetben történő felszívódása felé irányult. Susanne Talcott végezte el az első, vizsgálatot az emberen az acai bogyó gyümölcshúsában és gyümölcslevében lévő tápanyagok felszívódását illetően.A vizsgálatban 12 önkéntes vett részt, akik egy adag acai bogyó gyümölcshúst vagy gyümölcslevet fogyasztották. A vizeletmintákat kielemezték és a vérben az antioxidánsok szintjének jelentős emelkedését tapasztalták!

Susanne Talcott bebizonyította, hogy az acai bogyó szuper antioxidánsai felszívódnak és támogatják az emberi szervezet egészséges működését. Talcotték későbbi tanulmányai további érdekes hatásait mutatták ki az acai bogyónak...

...Stephen Talcott professzor például arra jutott, hogy az antioxidánsokban gazdag acai bogyó képes lerombolni az emberi szervezetben a rákos sejteket. A doktor 2006-ban a Journal of Agricultural Food and Chemistry-ben publikálta beszámolóját, melyben a vizsgált leukémiás sejtek akár 86%-os pusztulásáról adott hírt. A tanulmányban 6 anyagot vizsgált, melyeket az acai bogyó gyümölcséből és levéből vont ki, majd koncentrátumot készített belőlük. A mintákat 24 órán át vizsgálta a leukémiás sejteken, ez idő alatt a sejtek 35-86%-a elpusztult!

“Senkit sem szeretnénk hamis reményekkel áltatni” - figyelmeztetett Dr. Stephen Talcott. “Ugyanakkor az eredmények bíztatóak. Az összetevők aktivitást mutattak a rákos sejtekkel szemben és feltehetően a szervezetben is hasonlóan működhetnek.”

Az acai bogyó az egyik legerősebb antioxidáns hatásokkal bíró gyümölcs a Földön.

A texasi A&M Egyetemen 2008-ban készült tanulmányban arról számoltak be, hogy az acai bogyó ban lévő antioxidánsok sikeresen felszívódnak az emberi szervezetben. Az antioxidánsok általában vitaminok, ásványi anyagok formájában találhatók meg, feladatuk az immunsejtek védelme az szabadgyökök okozta oxidatív károsodástól. Az acai bogyó antioxidáns tartalma számos előnyt biztosít az immunrendszernek.

Az antioxidánsoknak a szervezet általános egészségének a védelmében, a betegségek megelőzésében egyaránt szerepük van, csak úgy, mint a szabadgyökök semlegesítésében. A szabadgyökök elszaporodása olyan mutációkhoz vezethet, mint a rák kialakulása. Egyre több a bizonyíték arra, hogy az acai bogyó rákmegelőző hatásokkal rendelkezhet.

A rák egyik legeltejedtebb típusa világszerte a vastagbélrák, melynek kialakulásának az egyik fő oka az emberek életmódjában keresendő: a folyamatos rohanás, a helytelen táplálkozási szokások, vagy éppen az egészségtelen életmód egyaránt vastagbélrákhoz vezethet.
Az egészségtelen ételeknek és a káros szokásoknak (alkohol, dohányzás) köszönhetően a vastagbél sérül, méreganyagok sora halmozódik fel benne, és mivel a szerv nem képes az öntisztításra a méreganyagok idővel rákos sejtekké alakulnak. Számos kutató tartja az acait a vastagbélrák egyik ellenszerének. Az acai bogyó ugyanis tele van antioxidánsokkal, továbbá az emésztőrendszert is tisztíjta, segít a jobb emésztés elérésében. Az eredmények alapján az acai bogyó csökkentheti a vastagbélrák kilakulásának a valószínűségét is.

Anyagcsere betegségek megelőzése

Az anyagcsere betegségek, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a 2-es típusú cukorbetegséget, gyakran az elhízással állnak összefüggésben. 2011 májusában a Nutrition Journalban publikált tanulmány szerint az acai napi kétszeri fogyasztása pozitív hatással volt a koleszterin –és vércukorszint csökkenésére, de a vérnyomást nem befolyásolta.

Kognitív hanyatlás ellen

Állatkísérleteken alapuló 2009-es tanulmány szerint az acaihoz hasonló, antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök valóban jó hatással lehetnek a kognitív funkciók fenntartására. Bizonyos antioxidánsokról ugyanis úgy gondolják, hogy mérséklik a stressz okozta idegi jelátvitelt és az öregedési folyamat során biztosítják a neuronok egészségét és a szükséges agyi teljesítményt. A tanulmányban az acai bogyót potenciálisan hasznosnak nyíilvánították az öregedéshez kapcsolódó kognitív hanyatlás ellen.

Egyéb kutatások eredményei

Ronald L. Prior az arkansas-i Gyermekkórház Kutatóintézetének professzora több kutatást is végzett a gyümölcsöknek és zöldségeknek a szervezetre gyakorolt különböző hatásaival kapcsolatban. Kiterjedt kutatások során vizsgálta az antioxidánsok, azokon belül is az antocianinok jótékony hatásait az inzulin érzékenységre. Dr. Prior tanulmányozta az antocianinokat az inzulin funkció szempontjából. Az inzulin rezisztencia elhízást okozhat és a megnövekedett testsúly egyik ismert okozója, mivel meggátolja, hogy a szervezet hatékonyan használja fel a kalóriákat.

Az acai bogyó tápanyagtartalma kapcsán egy tanulmány kimutatta, hogy a bogyó gátolja az amiláz nyálenzim képződését bizonyos fehérjék esetén. Az amiláz a nyálban található enzim, ami elkezdi az emésztési folyamatot. Az amiláz enzim a feltéltelezések szerint befolyásolhatja a fogyást és a testzsír mennyiségét.

Egy tanulmányban az acai gyümölcshúsát és a levét vizsgálták, kontrollnak almaszószt és egy nem antioxidáns hatású italt használtak. 12 egészséges alanynak adtak a készítményekből egyet, majd szervezetükben az antioxidánsok szintjét vér- és vizeletmintákban elemezték. Az acai gyümölcslé és az acai gyümölcshús mérsékelt fogyasztása úgy tűnik, hogy növelte az antioxidáns szintet, főként az antocianinokét a vérplazmában.

Acai bogyó gyümölcsvelő
Acai CSOMAGOK
Minden 5. termék után +1 ajándék
Vélemények az Acai bogyóról
Diabétesz
„32 éves vagyok. 5 évvel ezelőtt olyan érzésem támadt, mintha a végtagjaimból minden erőm elszállna. Nagyon nehezemre esett a járás. Az orvosok 2-es típusú diabétesz betegséget állapítottak meg, és elmondták, hogy feltehetőleg már évek óta lappangott bennem a cukorbetegség, anélkül, hogy tudomásom lett volna róla. A legyengülésem egyértelmű következménye a diabétesznek. Nagy gondban voltam, hogy cukorbetegként milyen étrendet állítsak össze!? Hála az acai bogyónak találtam egy olyan gyümölcsöt, amelyet gond nélkül fogyaszthatok, és még jótékonyan is hat szervezetemre. Ugyanis 60 nappal azután, hogy elkezdtem acait fogyasztani éreztem, hogy visszatért az erő a végtagjaimba. Ma már természetesen és könnyedén megy a járás. Köszönöm Acai, nélküled nem sikerült volna!”
2-Scott Hubert
Orlandó
Fogyás
„Miután számos pozitív visszajelzést hallottam róla, elkezdtem fogyasztani az acait. Úgy gondoltam egy próbát megér, miért ne. Bőven megérte azt az egy próbát! Már két nap után éreztem, hogy sokkal fittebb és frissebb vagyok a hétköznapok során. Külön örültem annak, hogy valóban beválltak az acai bogyó fogyókúrát segítő tulajdonságai: csökkent az éhségérzetem, szép lassan pedig kezdtem megszabadulni a felesleges kilóktól is. Az acainak köszönhetően közelítek az ideálisnak mondható testsúlyomhoz!”
Kocsis Karola
Pilisvörösvár
Vélemény MIND

Acaibogyo.hu © 2010 - 2020