Az Acai Bogyó története

Az acai bogyó, latinul ’Euterpe oleracea’, apró, cseresznye méretű és leginkább egy üveggolyóhoz hasonlító, lila gyümölcs, amely az amazóniai esőerdőben terem. Az acai bogyó íze leginkább az áfonya és a diófélék ízének a kombinációjához hasonlítható, egyedien édes.

Az acai bogyót évszázadok óta ismerik, és használják gyógyászati jelleggel. Felfedezéséről pontos dokumentációkat nehezen találni.

Az amazonas mentén egy érdekes legendához kötik a gyümölcs eredetét. A történet szerint néhány száz évvel ezelőtt egy indián törzs élt az Amazonas-folyó torkolatánál, a mai Brazília észak-keleti részén – napjainkban ezt a területet Beselemnek nevezik. Az indián törzs nehéz időszakon ment keresztül, fogytán volt az élelmük. Mivel az esőerdőben korlátozottak voltak a táplálékforrások, a szomszédos törzsek között folyamatos harcok dúltak a táplálékokban gazdagabb területekért. Az említett törzs kétségbeesett törzsfőnöke elrendelte, hogy a jobb élelmezési lehetőségek miatt szorítsák vissza a népességet törzsön belül úgy, hogy minden újszülöttet öljenek meg. A törzsfőnök kíméletlen volt saját lánya, Iaca gyermekével is!

Iaca mély gyászba borult a kegyetlen ítélet végrehajtását követően. Iaca gyermeke elvesztését nehez dolgozta fel, összeroppant, hallucinálni kezdett. Egy napon csecsemő sírást hallott az erdőbe, beljebb ment, de nem talált semmit. Nyoma sem volt síró babának, csupán egy gigantikus pálmafára lett figyelmes, tele csodaszép bogyós gyümölcsökkel.

Iacát elbűvölték a bogyók szépségei, és arra gondolt, hogyha korábban talált volna rá az ismeretlen eredetű fára, akkor talán a gyermekének nem kellett volna meghallnia, hiszen a fa roskadásig tele volt gyümölccsel. Iaca a gondolattól összeroppant, öszeesett és ott helyben meg is halt.
A faluban a törzsfőnöknek idővel feltűnt a lánya távolléte és elküldte az embereit, hogy keressék meg Iacát.  A lányt holtan találták a fa alatt, a törzsfőnök pedig úgy döntött, hogy ezt az ismeretlen eredetű pálmafa a bogyós gyümölcsével örökké emlékeztesse Őt lánya tragédiájára. Iaca emléke előtt tisztelegve elnevezte Acai-nak, ami a Iaca fordítottja. Az acait azóta az élet fájaként tisztelik Brazília-szerte...

Egy másik történet szerint az Amazonas környékén 1616-ban Francisco Castelo Branco portugál kapitány felépítette a Forte do Presepio erődöt, hogy megvédje a területet a többi európai gyarmatosító nemzettől. Branco kapitány tapasztalta, amint a környéken elő őslakosok sorozatosan elhaláloznak, köszönhetően az európaiak által behurcolt betegségeknek. A kapitány arra lett figyelmes, hogy csupán azok az őslakók maradnak életben a környéken, akik egy csodás, üveggolyóhoz hasonlító bogyót fogyasztanak. Ez volt az acai!

Az acai bogyó Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Felhasználásának története évszázadokra nyúlik vissza. Az acai bogyót a brazilok például hagyományosan immunerősítéshez és energiafokozóként használják. Az amazonasi Shuar törzs mindennapjaiból bizonyított, hogy nem hiányozhatott az acai.

Ugyan évszázadok óra fogyasztják az amerikai kontinensen, az acai létezéséről a nyugati világ az 1990-es évekig nem sokat tudott.
A kutatók akkor csaptak le  az acai bogyó hatásaira, mikor rájöttek, hogy nagy jelentősége lehet az életminőség és az egészség javításában. A nyugati tudományok fokozatosan felismerték azt, amint az amazóniai törzsek már jóval korábban: az acai immunerősítő tulajdonságú, harcol a fertőzések ellen, védi a szívet, ráadásul fantasztikus energiaforrás is egyben. 

A nyugati világban, ahol az emberek többségének az étrendje tele van zsírral, és alig van valaki, aki odafigyelne a helyes táplálkozásra, az acai szerepe felértékelődhet. A bogyó tele van energiával, gazdag fehérjékben, rostban, E-vitaminban, ásványi anyagokban és esszenciális Omega-zsírsavakban, melyek csökkentik a nyugatiak helytelen étrendjének következtében megnövekedő koleszterinszintet.

Az acai bogyó zsírsav tartalma arányaiban hasonló az olívaolajhoz. Az olivaoljaról számos kutató úgy gondolja, hogy nagyon fontos  tényezője annak, hogy a mediterrán térségben nagyon alacsony a szívbetegségek előfordulási aránya. Az acai bogyónak hasonló szívvédő hatásokat tulajdoníthatunk.

Miután a modern világ megismerte az acait, a brazil szörfösök kezdték használni természetes módszerként az energia megőrzéséhez. Az acai bogyót préselték és fagyasztották, hogy frissen tartsák, majd turmixokba keverve iszogatták a brazil strandokon. Közismert volt, hogy jó hatással van a prosztatára, a partokon a fiúk természetes vágyfokozóként használták. Hamarosan divatos ital lett, főleg a szörfösök és strand imádók körében.

Az acai bogyót számos úton-módon felhasználják. A gyümölcs levéből gyümölcslét préselnek, fogyasztják egészséges rágcsálnivalóként, de még energiaszeletként is árulják az edzőtermekben.

Az acairól szőtt legendák és az őslakosok köreiben tapasztalható egészségügyi hatások mind hozzjárultak ahhoz, hogy manapság az acai egészségügyi és kereskedelmi szempontból egyaránt egy roppant értékes termék lehessen.

Acai bogyó gyümölcsvelő
Acai CSOMAGOK
Minden 5. termék után +1 ajándék
Vélemények az Acai bogyóról
Sport
„Imádom az acai bogyót és a kivonatait is. Az acai joghurttal és banánnal összekeverve nagyon tápláló és finom. Ez a kedvenc reggelim! Szertem az acait fogyasztani sportolás előtt is. igazi energiabomba!”
Jane Trumper
Maratonista
Pozitív tapasztalatok
„Roppant mód elégedett vagyok az acai hatásaival! Be kell vallanom, kezdetben kissé kételkedtem a bogyó jótékony hatásaiban, aztán el sem akartam hinni, hogy már 8 nap után csodás javulást tapasztaltam: Mintha kicserélték volna az elemet, úgy feltöltődtem energiával. A legjobban azonban annak örültem, hogy az acainak köszönheően csökkent az éhségérzetem, így már nem érzek késztetést a nassolásra a főétkezések között. Sikerült megszabadulnom 1-2 kilótól is. Mindenképpen ajánlani fogom a barátaimnak az acai bogyót!”
Madarász Csaba
Miskolc
Vélemény MIND

Acaibogyo.hu © 2010 - 2020