Gyakori kérdések az Acairól

Mi az acai bogyó?

Az acai egy üveggolyóhoz hasonló, kerek, vöröses-lila, finom trópusi ízű bogyó. Az acai pálma gyümölcse, mely Közép –és Dél-Amerikából származtatható.

Hogyan ejtsük ki helyesen?

Helyesen, magyarul kiejtve: ’ászáj’ vagy ’ászáji’.

Egészséges az acai?

Igen, mivel vitaminokat, élelmi rostokat, ásványi anyagokat és a erős antioxidánsokat egyaránt tartalmaz – Az acai nagyon tápláló gyümölcs. Többek között egészségmegőrző, gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságú.

Milyen előnyei vannak az acai fogyasztásának?

Az acai legismertebb egészségügyi előnyei: immunerősítés, mentális funkciók javítása, fogyás támogatása, szív –és érrendszer védelme (keringésjavítás), bőrápolás – fiatalosabb külső, jobb erőnlét és állóképesség.

Igaz, hogy az antioxidánsoknak köszönheti szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait?

Az acai szervezetre gyakorolt gyógyhatásai valóban a bogyó sajátos antioxidáns tartalmának köszönhetőek. Az acai az egyik legerősebb antioxidáns-hatású gyümölcs a Földön! Az acai egyedülálló módon tartalmaz flavonoidokat és antocianinokat.

Az ’antocianin’ szó a görög eredetű, és a ’növény’ és a ’kék’ magyar megfelelőiből tevődik össze. Az antocianinok adják a gyümölcsök, zöldségek és virágok piros, lila és kék színárnyalatát. Az acai gazdagon tartalmazza ezeket az erős antioxidánsokat, erről már árulkodik a bogyó mély-lila színe is, azok a gyümölcsök ugyanis, amelyek gazdagon tartalmaznak antocianinokat jellegzetesen sötét lila v kék színűek!

Az acai szupergyümölcs?

Számos kutató szerint az acai a Föld elsőszámú gyümölcse. Finom, trópusi íze mellett, a szervezetre átfogó jótékony hatásokat gyakorol. Tökéletesen ráillik a szupergyümölcs elnevezés, hiszen ezt, az élelmiszer- és üdítőipar által 2005-ben létrehozott marketing-kifejezést, tápanyagokban és antioxidánsokban kimagaslóan gazdag gyümölcsökre használják.

Miket tartalmaz még az acai bogyó az antioxidánsok mellett?

Az antioxidánsok mellett az acai a szervezet számára más, egyaránt nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, magas koncentrációban: ásványi anyagokat, fehérjéket, mikrotápanyagokat, aminosavakat Omega-zsírsavakat, és élelmi rostokat.

Honnan ered az acai?

Az acai az amazonasi esőerdőkben őshonos.

Mennyi az acai bogyó napi, ajánlott fogyasztása?

Napi 100g acai bogyó, vagy a gyümölcskivonat fogyasztása ajánlott. El lehet fogyasztani ezt a mennyiséget egészbe is, de szét lehet taglalni az adagolást 2 vagy 3 részre is. Az acai gyümölcslé napi ajánlott adaga általánosan 30ml.

Mikor a legjobb elfogyasztani az acai bogyót?

Az acai-t lényegében bármilyen napszakban elfogyaszthatjuk. Este, lefekvés előtt azonban kevésbé ajánlott – Sokkal inkább javasolt reggel, hiszen a napi vitamin és tápanyagszükséglet egy bizonyos részét is fedezi.

Vannak mellékhatásai az acai bogyó fogyasztásásnak?

Az acai biztonságosan fogyasztható, mellékhatásai nem ismertek. Ételként már több évszázada fogyasztják az amazonasi őslakosok, manapság is kedvelt nyersen fogyasztott gyümölcs Dél-Amerikában.
A pollen -, és a bogyós gyümölcsökre allergiások számára feltétlenül érdemes kikérni a háziorvos véleményét az acai fogyasztásáról!

Cukorbeteg is fogyaszthatják?

Mivel az acai nagyon kevés cukrot tartalmaz, azokat is fruktóz formájában, továbbá alacsony a glikémiás-indexe, ezért cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják. Fontos azonban megjegyezni, hogy a boltok polcain számos ’acai-utánzat’ tartalmaz több cukrot a kelleténél, így vásárlás előtt alaposan vegyük figyelembe a termékeken feltűntetett összetevőket.

Úgy hallottam, hogy az acai bogyó öregedés-ellenes szer, igaz ez a feltevés?

Erős antioxidánsainak, energizáló és bőrápoló hatásainak köszönhetően az acai valóban segíthet a fiatalság megőrzésében, az öregedés lelassításában, hiszen jobb és energikusabb mozgást, ápolt és szép bőrt, fiatalos külsőt kölcsönöz.
Az acai bogyót a kozmetikai ipar is felhasználja. A bogyóból nyert acai olaj szinte maga a tökéletes bőrápoló szer!

Igaz, hogy az acai valóban segíthet a fogyásban?

Igen, hiszen a bogyós gyümölcsök már évszázadok óta a helyes táplákozás részét képezik. Az acai bogyó az egyik legismertebb gyümölcs, amelyet testsúlycsökkentéshez is ajánlanak: segít megszabadulni a felesleges kilóktól, mindezek után pedig segíti az ideális testsúly beállítását is.
Az acai hozzájárul a testsúlycsökkenéshez azáltal, hogy energiát ad a szervezetnek. Hogyha több energiánk van, nem csak hogy fittebbek leszünk, hanem könnyebben sikerülhet rávenni magunkat a mozgásra. A mozgás nagyon fontos része testsúlycsökkentésnek, hiszen a számtalan fogyókúrás csodaszer mellett a mozgás elengedhetetlen.

Hol tároljuk a megrendelt acait?

Már magát az acai bogyót is érdemes száraz, hűvös helyen tárolni. Az általunk forgalmazott acai 100%-os gyümölcslevet tárolja hűtőben. A gyümölcslé természetes összetevői érzékenyek a magas hőmérsékletre, és a nem megfelelő tárolási feltételek biztosítása mellett könnyedén előfordulhat, hogy az acai veszít hatóerejéből.

Hogyan fogyasztható az acai bogyó?

Az acai fogyasztása az amerikai kontinensről kiindulva nagyon népszerű volt a gyümölcs finom trópusi íze miatt. A bogyót és kivonatait, vagy az általunk is forgalmazott acai gyümölcslevet önmagában igen népszerű fogyasztani.
Más ételekhez hozzáadva vagy elkeverve is szokás fogyasztani: Brazíliában például egy tradícionális ételkülönlegesség, az ún. ’Rio Bowl’ alapját képezi az acai. Számos egyéb, sajátos fehasználása ismert még az acai bogyónak: fogyasztják turmixokhoz, gyümölcslevekkel, például guaranával vegyítve, vagy éppen fagyasztva, desszert-különlegességként.

Acai bogyó gyümölcsvelő
Acai CSOMAGOK
Acai berry termékek
Vélemények az Acai bogyóról
Koleszterinszint csökkentése
„Az elmúlt évek alatt diétával és heti többszörösen beiktatott testmozgással próbáltam csökkenteni a koleszterinszintemet. Közel fél évig naponta szedtem az Ibuprofen nevezetű gyógyszert is. Úgy gondoltam teszek egy próbát az acai bogyóval, hátha... ...Csodás választásnak bizonyult! Az eredményeimet dokumentáltam is: 2011. november 4-én a teljes koleszterinszintem 295-ös értéket mutatott, bő 1 hónap után, december 16-án már csupán 230-as értéket tapasztaltunk. Ez idő alatt mindössze annyit változtattam, hogy elkezdtem fogyasztani az acai bogyót, napi kétszer. Azt hiszem megtaláltam az én csodagyógyszeremet!”
Scott Furber
Edmonton
Fogyás
"Nem fogok semmi olyan elrugaszkodott kijelentést tenni, hogy mondjuk 50 kilót fogytam 7 nap alatt, vagy hasonlóan nevetséges adatokat használni. Az interneten eleget lehet látni ezekből! Csak annyit szeretnék mondani, hogy az Acai gyümölcslé étrendkiegészítőként nekem is, és még jó néhány más embernek kiválóan bevált, akiket ismerek. Szóval, a lényeg az, hogy ha már nagyjából mindenféle fogyókúrát kipróbáltál, akkor nyugodtan adhatnál egy esélyt az acai gyümölcslének is? A felesleges kilóktól eltekintve nincs más veszíteni valód!”
Albert Dániel
Budapest
Vélemény MIND

Acaibogyo.hu © 2010 - 2020